Seizoensviering Ruigoord ~ YULE Winter- zonnewende

 

SAD BUT TRUE..
Helaas moeten we de Yule viering afgelasten. Voorlopig zijn groepsbijeenkomsten niet toegestaan.
Natuurlijk kun je zelf een mooi ritueeltje bedenken om het licht weer te verwelkomen. Het licht van de zon dat weer sterker gaat worden. En ook je innerlijke licht, je bron, dat altijd schijnt. Door middel van het beoefenen van de genade, de onvoorwaardelijke liefde, de vrede en het geduld kun je dit licht versterken zodat je een rustig voorbeeld kunt zijn voor degenen die het moeilijk hebben in deze tijd. 🌞
 

Yule is de langste nacht. In deze nacht schenkt de Godin het leven aan het Licht, en de Zon keert weer terug. De terugkeer van het licht is zeer belangrijk voor ons en zeker voor onze voorouders, want meer licht betekent meer zon en warmte, hetgeen een nieuwe groeiperiode voor de gewassen betekende. Een nieuwe aardse cyclus is begonnen. Een nieuwe ronde om de zon, Nieuwjaar.
Het is dus ook niet vreemd dat daarom dit bij uitstek een tijd is om feest te vieren!

In verband met de omstandigheden mogen we maximaal 30 gasten ontvangen. Wij hebben daarom gekozen om de viering in twee delen te splitsen met eenzelfde middag- en avondprogramma.

Programma middag:
★ 14:30 Sjamanistisch dansritueel door Branka Zgonjanin (ook bekend als Iskra Bela). Branka is danseres, beeldend kunstenaar en kruidkundige.
Sjamanistische dans is een manier om jezelf te leren kennen door je in je lichaam te verankeren.
We zullen werken met jou energetische aspecten van 2020. Deze willen we transformeren naar iets nieuws voor het komende jaar, dichter bij ons hart, in lijn met onze persoonlijke waarheden. Het ritueel is erop gericht deze richting door en in je eigen lichaam te vinden.
★ 16:00 Dreamscape Soundhealing begeleid door Mattijs Snoeij. Bij een trance reis, wordt je met behulp van de sjamanen drum, klankschalen en andere instrumenten meegenomen op een reis door de etherische wereld. Je geest wordt door het resonerende geluid begeleid naar een staat van zijn, waarin het onderbewustzijn ontspanning ervaart en beelden, gevoelens, inzichten en signalen vanuit je onderbewustzijn naar de oppervlakte komen. De Dreamscape, is een healing voor lichaam ziel en geest.
★ 17:30-18:00 Yule Ritueel. De (levende ) Yule boom. Antenne achtig altaar welke hemel en aarde verbindt. In een naaldboom hangt eenieder die de behoefte voelt een zelfgemaakt symbolisch object die plannen en/of intenties voor het komende jaar symboliseert.

★ 18:00 Soep en Brood te krijgen op het terras. Het vuur zal branden.

Programma avond:
★ 19:00 Shamanic Dance. Info zie boven.
★ 20:30 Dreamscape Soundhealing. Info zie boven.
★ 22:00-22:30 Ritueel. De (levende) Yule boom. Antenne achtig altaar welke hemel en aarde verbindt. In een naaldboom hangt eenieder die de behoefte voelt een zelfgemaakt symbolisch object die plannen en/of intenties voor het komende jaar symboliseert.

Yule Winterzonnewende
De Zon keert weer, geboren uit de donkere en voedende schoot van de Moeder, de Grote Godin. De Heer van de Dood is de Heer van de Wedergeboorte, en duisternis maakt nu plaats voor het licht als elke dag langer wordt.
Yule is ook wel bekend als winterzonnewende en slaat op het verschijnsel dat rond deze tijd in het jaar de dagen en nachten een aantal etmalen precies even lang zijn. De zon heeft zich dus ‘gewend’ en het licht keert terug. Dit verschijnsel komt ook terug in de naam Yule. Het wiel van het jaar draait zich en de volgende fase begint.

Het oude wordt op alle mogelijke manieren afgebroken om plaats te maken voor het nieuwe. Voor de Germanen waren bomen krachtplaatsen waar de geesten leefden. Om ze gunstig te stemmen werden ze behangen met vruchten en koek. Wij hangen onze wensen en intenties voor het nieuwe jaar in onze ceremoniële Yule boom

De Christelijke kerk zag zich genoodzaakt de Yule-tijd te kerstenen om de mensen naar de kerk te krijgen. Het duidelijkste voorbeeld hiervan is de Kerst. Het feest van de geboorte van Jezus Christus werd aan de winterzonnewende gekoppeld. Vandaar dat wij ook zelfs vandaag de dag nog veel heidense gebruiken terug zien komen in de kerstviering. Je kunt hierbij denken aan de Kerstboom, de cadeautjes, de amanita in de kerststukjes en het feestelijke kerstmaal. Deze items zijn oorspronkelijk onderdeel van het inheemse Yule feest.

✓ Lokatie: Kerk Ruigoord, Ruigoord 76, 1047HH Amsterdam
✓ Tijd: Zaterdag 19 december 14:30 | 18:00 en 19:00 | 22:30.
✓ Tickets: 30,00 te krijgen via bit.ly/YuleRuigoord
✓ Kom alsjeblieft op tijd. Na aanvang gaan de kerkdeuren dicht.
✓ Neem iets mee om warm en comfortabel te dansen en liggen

En..Joy!!